- REKLAMA -fotopasca welltar 7310 pro

Jeleň lesný, ako sme si už povedali v prvom článku, je považovaný za kráľa našich lesov. Kým v prvom článku sme sa venovali jeho základnej charakteristike, dnes si povieme niečo o jeho spôsobe života, a rozmnožovaní.

Prečítajte si aj ďalšie články z tohto seriálu:

  1. Jeleň lesný – základná charakteristika (časť 1.)
  2. Jeleň lesný – spôsob života a rozmnožovanie (časť 2.)

Jeleňa lesný – spôsob života

Jelenia zver (v poľovníckom žargóne viac označovaná ako „vysoká“) žije v hierarchicky usporiadaných čriedach, ktoré sú pohlavne oddelené. Čriedy jeleníc sú zložené z viacerých rodín (nazývaných aj materské skupiny), pričom jednu rodinu tvorí vodiaca jelenica, jej najmladšie mláďa (jelienča, resp. teľa) a mláďa z minulého roka (poľovníkmi nazývaná aj šmolka, pokiaľ ide o samca tak väčšinou ihličiak). V takýchto čriedach sa zdržiavajú aj mladé jelene do 3. roku života. Čriedu vedie vedúca jelenica. Na ňu, ani na jej mláďatá nikdy nestrieľame. Pri odstrele mláďaťa totiž prichádza o vedúce postavenie. Pri premiestňovaní alebo úniku ide vedúca jelenica prvá v poradí, za ňou nasledujú jej mláďatá, kondične silné kusy a čriedu uzatvárajú staré jelenice a osirelé mláďatá. Čriedy sa na jar rozpadávajú, keď sa gravidné jelenice oddeľujú.

Jelene od tretieho parožia tvoria samčie čriedy. Staré jelene vedú mimo ruje zväčša samotársky život, niekedy v spoločnosti mladšieho jeleňa. Pred rujou sa samčie čriedy rozpadajú.

Ruja – sviatok poľovníkov

Jelenia ruja na Slovensku trvá priblížne od polovice septembra do polovice októbra. Je to najobľúbenejšie obdobie každého poľovníka. Len máločo sa vyrovná „rozrevaným“ horám a pohľadu na statné jelene brániace si svoj hárem jeleníc pred drzými sokmi.

Jeleňa, ktorý má svoju čriedu nazývame hlavný jeleň. Tomu sa snažia jeho jelenice odviesť zvyčajne mladšie, takzvané bočné jelene. Starší a silnejší jeleň svojím ručaním zvyčajne mladšie jelene zaženie, pri vyrovnaných silách však nezriedka dochádza k súbojom. Tie majú zvyčajne podobu pretláčania a po určitej dobe jedinec, ktorý na súpera nestačí, uniká. Výnimočné však nie sú ani prípady, kedy jeleň na následky zranení v súboji hynie. To sa najčastejšie stáva pokiaľ je jeho súperom takzvaný šabliar (parožie nemá zakončené vidlou ani korunou). Preto by mali byť šabliare čím skôr (ideálne pred rujou) vyradené z chovu.

Jeleň priebežne oplodňuje jelenice, ktoré sú plodné len niekoľko dní. Počas ruje výrazne zapácha a divina z neho sa na konzumáciu neodporúča. Po ruji jelenice opúšťa a spolu s ďalšími jeleňmi vytvára samčie čriedy.

Rozmnožovanie

Gravidita u jeleníc trvá približne 34 týždňov. Pred pôrodom sa gravidné jelenice oddelia od čriedy a ulíhajú v pokojnom prostredí. V máji, resp. júni vrhnú spravidla jedno, výnimočne dve mláďatá. Tie sú na matku silne naviazané a zostávajú s ňou 2 roky. Pri love sa preto nikdy neloví vodiaca jelenica, prvé sa odlovia mláďatá.

V ďalšom článku si povieme niečo o potrave, pobytových znakoch a chorobách jeleňa.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno