Krkavec čierny má svoju pôvodnú domovinu vo veľkej časti Severnej Ameriky a Eurázie. V 19. storočí bol v strednej Európe skoro vyhubený a vyskytoval sa len v oblasti Álp. Za desaťročia jeho ochrany sa však opäť rozšíril na väčšinu pôvodne obývaných oblastí. Na niektorých územiach sa začína hovoriť o jeho premnožení.

Krkavec čierny

Krkavec čierny (lat. Corvus corax) patrí k čeľadi Corvidae – krkavcovité. Krkavec je dlhý asi 65 cm a rozpätie krídel dosahuje približne 110 až 120 cm. Jeho hmotnosť zväčša nepresahuje 1,5 kg. Krkavec má klasické tmavočierne sfarbenie s kovovým modročiernym leskom. Perie mladých jedincov je matné.  Má mohutný a veľmi silný zahnutý zobák.

Krkavec je známy najmä ako zdochlinár. Nejednému poľovníkovi už krkavce pomohli nájsť ulovenú zver, pri ktorej dohľadávke neboli úspešní. Krúžili totiž nad zdochlinou. (Foto zdroj: www.stock.adobe.com)

Potrava a spôsob života

Krkavca môžeme označiť za všežravca. Jeho jedálny lístok tvoria rastliny, hmyz, plazy, hlodavce, mladé zajace, menšie vtáky a ich vajcia a v neposlednom rade zdochliny. Strhnutú zver alebo vývrh ponechaný v prírode dokážu nájsť v podstate okamžite. Pri poľovačke sa často stáva, že kým sa poľovník vráti s autom k úlovku, zo zhasnutej zvery už vzlieta partia krkavcov. Na druhej strane už krkavce nejednému poľovníkovi zachránili úlovok a česť, keď mu aj po viacerých neúspešných dohľadávkach so psom prezrazili, kde leží strelený kus. Krúžili totiž nad zdochlinou. Krkavca v prírode bežne počuť, často ozýva sa hlasným chrapľavým kŕkaním.

Rozmnožovanie

Krkavce hniezdia na stromoch alebo na skalných útesoch. Na hniezdiská sa prichádzajú už počas zimy a párenie prebieha v januári a februári. Samica znáša 3 až 7 vajec, na ktorých sedí asi 3 týždne. Mláďatá opúšťajú hniezdo 5 až 6 týždňov od vyliahnutia a počas neskorého leta sa rodina rozpúšťa.

Krkavec čierny je celoročne chránený a jeho lov je zakázaný. Je pomerne obľúbeným druhom medzi sokoliarmi.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno