- REKLAMA -fotopasca welltar 7310 pro

Kuna lesná žije v lesoch celej Európy. Osídľuje menšie lesy a mladiny, ale nie je výnimkou, že sa zatúla aj medzi ľudské obydlia. Je to dokonalý predátor, ktorý loví na zemi, ale ako jediná u nás žijúca šelma je vynikajúca aj na lov v korunách stromov. Kuna lesná je oveľa plachšia ako jej menovkyňa kuna skalná.

Kuna lesná

Kuna lesná (lat. Martes martes) patrí medzi lasicovité šelmy, ktoré majú pretiahnuté telo, dlhé asi 45 cm a vážia približne 1,6 kg. Samice sú menšie ako samce. Jej gaštanovohnedá srsť je dlhá, hustá a lesklá. Zo spodku hrdla má žltkastú oválnu škvrnu, ktorá sa nazýva náprsenka. Nos má čiernej farby. Huňatý, asi 25 cm dlhý chvost, je na konci zaoblený a pomáha kune v udržaní rovnováhy, keď skáče z konára na konár, pri čom zvládne vzdialenosť až 3,5 m.

V porovnaní s kunou skalnou, má kuna lesná ochlpenú spodnú časť labiek a kratšie pazúriky. V stope je vtlačených 4 až 5 pazúrov, no brušká sú rozmazané. Jej trus cítiť pižmom.

kuna lesna
Narozdiel od kuny skalnej má kuna lesná náprsnú škvrnu sfarbenú do žltá a nerozdvojuje sa na predné labky. (Foto zdroj: www.stock.adobe.com)

Potrava a spôsob života

Kuna lesná loví hlavne v noci, ojedinele cez deň. Svoju korisť zvyčajne usmrcuje zahryznutím do zátylku, menšej koristi zahryzne priamo do hlavy. Potrava je rôznorodá. Loví drobné cicavce, ako sú myši, hraboše, zajace, králiky ale neohrdne ani zdochlinami. Okrem toho sa živí aj obojživelníkmi, hmyzom, rastlinnou potravou, ako sú lesné plody a ovocie. Požiera aj vajcia, do ktorý sa vyhryzie pravouhlý otvor a následne ich vylíže. Cez deň najradšej spí a odpočíva v opustených hniezdach dravcov a veveríc, alebo v dutinách stromov.

Samce a samice kuny lesnej žijú samotárskym spôsobom života, okrem doby párenia, ktoré prebieha v lete, od júla do augusta. Medzi rituály, ktoré vykonávajú v čase párenia patrí naháňanie medzi korunami stromov a hlasne prskavé škriekanie. Oplodnené vajíčko zostáva v latentnom stave až do konca zimy, kedy sa začne vyvíjať. Samička rodí v apríli až máji 2-6 mláďat. Oči otvárajú až po vyše mesiaci. Matka ich dojčí 2 mesiace a mláďatá opúšťajú hniezdo v lete. Pohlavne dospievajú ako 15 mesačné. Dožívajú sa až okolo 15 rokov.

Lov a trofej

Vzhľadom na nočný spôsob života a to, že kunu lesnú zahliadnuť len zriedkavo, má ako poľovná zver len malý význam. Lov kuny lesnej je u nás povolený od 1. septembra do konca februára. V samostatných a uznaných bažantniciach a tiež v poľovných lokalitách tetrova hoľniaka, tetrova hlucháňa a v poľovných revíroch s plánovaným chovom jarabice poľnej možno loviť kunu lesnú celoročne. Medzi druhy poľovačky, ktorými ju možno uloviť zaraďujeme odchyt pomocou selektívnych pascí, postriežku, vábenie alebo stopovanie v čerstvom snehu. Trofejou je preparát alebo kožušina, ktorá je veľmi hodnotná.

2 KOMENTÁRE

  1. Pravdepodobne sa mi usídlila v uzatvorenej šikmej streche Kuna lesna.Chcela by som sa spýtať,ako mám postupovať.Dakujem

    • Skúste, ak je to možné, porozhadzovať ľudské vlasy na miesta, kde ste ju videli. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to funguje. Vlasy som zohnal z holičstva (teraz to bude asi ťažšie).

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno