- REKLAMA -fotopasca welltar 7310 pro

Líška hrdzavá obýva celú Európu, vyskutuje sa v Ázii, severnej Afrike, Severnej Amerike a dokonca aj v Austrálii. Na Slovensku nenájdete revír, kde by sa nevyskytovala. Pokiaľ sa premnoží, stáva sa problémovou a jej apetít sa odrazí na populácii drobnej srstnatej a pernatej, ale aj srnčej zveri.

Líška hrdzavá

Líška hrdzavá (lat. Vulpes Vulpes), ako už bolo spomenuté, je našou najrozšírenejšou šelmou. Samec má dĺžku tela od 65-90cm a môže dosiahnuť hmotnosť až 10 kg. Samice líšky sú prirodzene menšie, v tele približne 60-75cm s hmotnosťou neprevyšujúcou 8ks. Líška má plne vyvinutý chrup v 6. mesiaci a tvorí ho 42 zubov.

Sfarbenie líšky

Aj malé dieťa vie, že líška je zvyčajne hrdzavočervená. Papuľu, hrdlo, hruď, brucho a koniec chvosta máva bielu farbu. Predná časť predných láb a vonkajšia srsť na ušiach bývajú čierneho zafarbenia. V prírode však stretneme aj jedince sfarbené viac do hneda, alebo s tmavošedým chrbtom. V minulosti bola líščia kožušina (hlavne zimná) veľmi cenená a používala sa napríklad na výrobu módnych kabátov, šálov alebo čapíc. Dnes to už vďaka „umelej“ revolúcii neplatí a z toho dôvodu o ňu prejavujú znížený záujem aj poľovníci.

Líška hrdzavá
Aj napriek škodám, ktoré dokáže napáchať, je líška nezastupiteľnou súčasťou našej fauny.

Uloví si srnča, nepohrdne zdochlinou

Líška je vo všeobecnosti všežravec, preferuje však živočíšnu potravu. Na jej jedálnom lístku nájdeme myši a drobné hlodavce, zajace, drobné cicavce, vtáky alebo napríklad mláďatá srnčej zveri. Taktiež vyberá vtáčie hniezda, loví rôzny hmyz, žaby a jej perfektnému čuchu neunikne žiadna zdochlina. Nie je však ničím nezvyčajným, keď líška maškrtí na ovocí a rôznych lesných plodoch. Líška nemá v prírode prirodzeného zvieracieho predátora, preto jej stavy treba tlmiť z dôvodu ochrany populácie drobnej zveri (hlavne zajacov, králikov, bažantov alebo kačíc).

Spôsob života líšky

Líšku môžme v revíry stretnúť hlavne od večera do rána, ale nie je výnimkov, že loví aj cez deň. Žije prevažne samotárskym životom. Výnimkou je doba párenia (január – február) a výchova mláďať. Cestou na lovisko a späť zvykne používať rovnaké trasy, čo zvyknú skúsení poľovníci odpozorovať a využiť pri jej love. Buduje si brloh, kde sa zdržiava hlavne počas párenia, výchový mláďať ale aj pri nepriaznivom počasí. Niekedy sa zabýva v už hotovom brlohu jazveca (býva však v inej nore). V brlohu buduje aj núdzovú noru, ktorú využíva v prípade potreby úniku. Zaujímavosťou je, že líška do brholu nikdy nevlezie mokrá, najskôr sa pred vstupom osuší. V blízkosti brlohu nikdy neloví.

O pobytových znakoch, párení, rozmnožovaní líšky si niečo povieme v ďalšom článku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno