- REKLAMA -fotopasca wachman king

Medveď hnedý je pôvodnou zverou našich Karpát. Žije takmer v celej Európe, no v niektorých častiach (najmä južná a stredná Európa) ho už vyhubili. Medveďa vo voľnej prírode môžeme stretnúť v Španielsku, Taliansku, na Balkáne a v Karpatoch.

Na Slovensku sa nachádza stabilná populácia medveďa hnedého a prirodzenými biokoridormi sa rozširuje aj do okolitých krajín. Obýva ihličnaté a zmiešané lesy v horských polohách, kde je dostatok tichých a ťažko prístupných zákutí s dostatkom vody. V Čechách a na Morave sú medvede dávno vyhubené. Jeho počet medziročne mierne narastá, najmä v dôsledku celoročnej ochrany.

Medveď hnedý

Medveď hnedý (lat. Ursus arctos) je našou najväčšou šelmou. Jeho telo je mohutné a zavalité, má veľkú hlavu a jeho chvost má dĺžku do 20 cm. Dĺžka tela môže dosahovať až 290 cm, výška v kohútiku až 135 cm a hmotnosť až 360 kg. Samec je väčší a ťažší ako samica. Jeho kožuch pôsobí rozstrapatene a môže mať rôzne sfarbenie, najčastejšie tmavohnedé. Pazúre má veľmi ostré a na predných labách sú výraznejšie dlhšie ako na zadných. Na rozdiel od mačky, ich nedokáže zatiahnuť.

Veľkosť teritória medveďa hnedého je zvyčajne 200-400 km2 (u samíc okolo 100 km2). Značkuje si ho na stromoch vo výške 160 – 240 cm tak, že sa postaví na zadné nohy, pazúrmi natrhne kôru a zubami ju strhne až po lyko. Na stromoch potom zostávajú svetlé škvrny s ryhami po zuboch. Staršie medvede vytláčajú mladšie jedince zo svojho teritória do nižších polôh a tak sa stáva, že ich stretneme aj tam, kde by sme ich pred rokmi ešte nečakali.

medved hnedy
Medvedica s mláďatami. Dostať sa k nim príliž blízko môže byť veľmi nebezpečné. (Foto: stock.adobe.com)

Potrava a spôsob života

Medveď hnedý je všežravec, ktorý sa živí prevažne rastlinnou potravou, ako je tráva, byliny, lesné plody a ovocie (najmä slivky). Živočíšna zložka jeho potravy je tvorená hlavne v podobe chrobákov a zdochlín. Bez väčších problémov dokáže strhnúť aj jeleňa v dobrej kondícii. S veľkou obľubou vyberajú hniezda včiel, čmeliakov, ôs a tiež mravcov. Medvede hnedé sú vyslovene samotári, okrem obdobia ruje. Napriek ich veľkej hmotnosti sú výborní plavci a vedia dobre loziť po stromoch. Medzi choroby, ktorého ich postihujú patria trichinelóza, besnota a tuberkulóza.

V chatových a rekreačných oblastiach sú pre medvede veľkým lákadlom kontajnery a odpadky. Spôsobujú škody tiež včelárom, strhávajú hospodárske zvieratá (ovce, dobytok) a ničia ovocné stromy. Keď medveď stráca svoju vrodenú plachosť a opúšťa svoje stravovacie návyky, stáva sa nebezpečným pre človeka. V prípade napadnutia, človeka nezožerie, ale často ho prikryje haluzami.

Rozmnožovanie

Medvede sú polygamné. Obdobie párenia medveďov sa začína v máji a končí júli. Samce vtedy vyhľadávajú rujné medvedice a zostávajú spolu asi 3 týždne, počas ktorých sa párenie viac krát opakuje. Nakoniec unavený medveď opúšťa samicu a odchádza oddychovať.

Gravidita medvedice trvá 7 až 8 mesiacov, po uplynutí ktorých samica vrhá po zimnom spánku mláďatá. Môžu pochádzať od rôznych samcov. Mláďatá zostávajú so samicou po dobu dvoch rokov. Medvedica môže mať mláďatá len každý druhý rok, a preto sa stará o medvieďatá rôzneho veku, pričom staršie sa nazývajú pestúni.

Zimní spáči

Na jeseň sa medveď pripravuje na zimný spánok, intenzívne prijíma potravu, aby si vytvoril dostatočnú vrstvu podkožného tuku. Pripraví si brloh, prestane prijímať potravu a zaľahne, zvyčajne v decembri, podľa vrstvy snehovej prikrývky. Sem tam v teplejších zimných dňoch vylezie a znova zaľahne. Jarné slnko prebudí spiaceho medveďa v marci až apríli. Podľa počasia trvá zimný spánok od 75 do 120 dní.

Lov a trofeje

Medveď hnedý je na Slovensku chránený. Môže sa loviť len s mimoriadnym povolením od Ministerstva životného prostredia SR, a to postriežkou. Uloveného medveďa je možné dať vypreparovať, či už len jeho hlavu alebo celé telo. Trofejou môže byť aj jeho kožuch, resp. deka. Mäso medveďa je jedlé a môže sa konzumovať, taktiež sa medvediemu tuku pripisujú liečivé účinky, a to najmä pri chorobách kože a dýchacích ciest.

1 komentár

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno