- REKLAMA -fotopasca welltar 7310 pro

Medvedík čistotný pochádza zo Severnej Ameriky. V roku 1934 po dovezení na kožušinové farmy v Nemecku sa rozšíril do voľnej prírody.

Medvedík čistotný

Medvedík čistotný (lat. procyon lotor) má zavalité telo, dlhé 50-70 cm a váži okolo 10 kg. Srsť má krátku a sfarbenú od žltosivej po sivohnedú. Cez svetlejšiu tvár sa mu vinie tmavší priečny pás cez oči, špička nosa ja bledá. Uši sú špicaté a olemované  na bielo. Chvost je huňatý, dlhý asi 25 cm a na ňom 4-6 tmavších obrúčok, no koniec je čierny. Má dlhšie nohy s 5 prstami a na nich citlivé hmatové orgány. Pohybuje sa dosť ťarbavo, chrbát má prehnutý, ako mačka. Bezpečne sa pohybuje po stromoch, výborne pláva. Patrí do čeľade medvedíkovitých šeliem.

Mladé medvedíky opäšťajú domov v 6. mesiaci. (Foto zdroj: www.stock.adobe.com)

Život medvedíka čistotného

Žije v listnatých lesoch s podrastom v blízkosti vody. Aktívny je večer a v noci,  cez deň  sa ukrýva v dutinách stromov a skál. V zime nezalíha na zimný spánok. Potravu si hľadá na území 80ha. Pochutí si na larvách, dážďovkách, v plytkej vode chytá ryby, žaby, kôrovce, drobné cicavce, obojživelníky, plazy. Obľubuje trávu, kukuricu, bobule, ovocie a lesné žalude, bukvice.  Je to všežravec. Potravu si pridržuje prednými labami.

Medvedíky sa pária od januára do marca. Po 63 dňoch vrhá samica 2-7 mláďat, ktoré dojčí 7 týždňov. Z domova odchádzajú v 6. mesiaci veku. Dožívajú sa 6-8 rokov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno