- REKLAMA -fotopasca wachman king

Sluka lesná je našim pôvodným druhom zveri. Vyskytuje sa v celej Európe až po Áziu. Naopak, nevyskytuje sa na území Pyrenejského polostrova a v severnej Škandinávii. Prevažná časť slúk sa na zimu sťahuje do západnej Európy a do krajín okolo Stredozemného mora.

Sluka lesná

Sluka lesná (lat. Scolopax rusticola) žije v rôznorodých lesoch s vegetáciou, ktorá jej poskytuje kryt až do koruny stromov, pričom uprednostňuje listnaté a zmiešané lesy. Samica aj samec sú rovnako sfarbený, a to na hnedo s jemným tieňovaním a pásikmi. Váži okolo 250 – 300g. Typická je práve zobákom, ktorý je dlhý 67 – 85mm. Vďaka zobáku dostala tiež pomenovanie „vták s pretiahnutou tvárou“.

Spôsob života a potrava

Sluka je aktívna hlavne v ranných hodinách, počas stmievania a v noci. Žije v lese na zemi, kde je dokonale maskovaná, nevylietava na stromy. Ak je vyrušená, tak odletí bez zvukových prejavov za rýchleho a počuteľného trepotu krídel. Nikdy neprelietava väčšie vzdialenosti a počas letu drží zobák zvislo nadol.

Jej potravu tvoria hmyz, larvy a slimáky, ale hlavne húsenice a dážďovky. Pri ich vyhľadávaní sluka zaborí celý zobák až 8 cm do zeme. Jej špecializovaný zobák je vybavený hmatovým orgánom a horná časť je ohybná. Veľké oči má ďaleko po stranách hlavy, ktoré jej zabezpečujú zorné pole až 360 stupňov.

Sluka lesná je sťahovaný vták, ktorý na územie Slovenska prilieta od konca februára až do apríla. Znova odlieta od konca septembra až do konca novembra. Niekoľko jedincov dokonca u nás aj prezimuje.

Rozmnožovanie

Sluka žije polygamne. Svadobné lety začínajú počas jarnej migrácie do hniezdísk. Samčeky poletujú na ránom a neskoro večer pozdĺž okrajov starších porastov a pritom vydávajú zvuky ako kvokaniepískanie. Nie však všetky samce sa zúčastňujú párenia rovnako. Mladé samce sa nezúčastňujú vôbec alebo len príležitostne, zatiaľ čo staršie samce páreniu panujú.

Samica hniezdi na zemi a jej hniezdo predstavuje jamka v zemi vystlaná suchými časťami rastlín. Znáša 4 vajcia hruškovitého tvaru hnedej farby a sedí na nich 22 – 24 dní. Mláďatá sú nekŕmivé a hniezdo opúšťaní hneď po vyliahnutí. Samica ich vodí 5 týždňov, naopak samec sa o mláďatá nestará.

Lov sluky lesnej

Na Slovensku sa sluka lesná loví posliedkou od 1. októbra do 31. novembra, tzv. jesenný lov. Tradičný plánovaný odstrel samcov počas sťahovania v období párenia je legislatívne zakázaný.

Trofejou pri sluke lesnej môže byť preparát, paletky alebo štetky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno