- REKLAMA -fotopasca welltar 7310 pro

Rys ostrovid je najväčšia európska mačkovitá šelma. Neustálym prenasledovaním však bol vo väčšine Európy vyhubený. Dodnes sa vyskytuje sa v oblastiach Balkánu, Škandinávie a východnej Európy. Na Slovensku žije napríklad vo Tatrách, vo Veľkej aj Malej Fatre, alebo na východe a je jeho stav stabilizovaný a mierne narastá.

Rys ostrovid

Telo rysa dosahuje približnú dĺžku od 90 do 120 cm, v kohútiku výšku asi 70 cm, hmotnosť od 20 do 38 kg. Samice sú menšie ako samce (hmotnosťou približne do 25 kg). Pre rysa sú typické špicaté ušnice s čiernymi štetinkami asi 4 cm dlhé,belavé bokom – brady, krátky kýpťovitý chvost asi 20-30 cm dlhý, ukončený čiernym osrstením.

Sfarbenie

Sfarbenie je od žltočervenej až po hrdzavosivé, po celom tele červenohnedé škvrny, niekedy aj bez nich. Vďaka mohutným a silným labám sa veľmi dobre pohybuje po vysokom snehu bez zapadávania, jeho stopa meria 8 až 10 cm.

rys ostrovid
Hoci vyzerá ako milá mačka, netreba sa nechať pomýliť. V skutočnosti ide o neľútostného a veľmi šikovného dravca. (Foto: stock.adobe.com)

Spôsob života

Rys je najrozšírenejší v strednom lesnom pásme, zriedka v nižšom. Obľubuje teplé južné stráne, skalnaté terény. Jeho teritórium má rozlohu približne 200 až 300 štvorcových kilometrov a značkuje si ho močom. Vedie samotársky život a loví najmä za súmraku a v noci. Za korisťou sliedi a prejde aj 20 km, nikdy ju však na dlhšiu vzdialenosť neštve. Naraz skonzumuje viac ako 3 kg, zvyšok si zahrabe. Loví srnčiu, muflóniu zver, jelenčatá, danielice a ich mláďatá. Zvyčajne nepohrdne ani líškou, zajacom, hlodavcami, vtákmi, chutia mu však aj psy a mačky. V núdzi požiera lesné plody a zdochliny. Zo zmyslov má vynikajúco vyvinutý zrak a sluch. Podobne ako mačka, zahrabáva trus.

Rozmnožovanie

Samce rysa ostrovida pohlavne dozrievajú asi v 32. mesiaci života, samice už o 11 mesiacov skôr. Pária koncom zimy (najčastejšie vo februári – marci), v južnejších oblastiach skôr ako v severných. Prechodne žijú vo dvojici. Samica po 9 až 11 týždňoch v bezpečnej skrýši (jaskyňa, skalný výklenok atď.) vrhá 2 až 3 mláďatá. Tie matka dojčí asi 4 mesiace, ale už po niekoľkých týždňoch im nosí menšie zvieratá, ktorých mäso prijímajú.

Rys sa v prírode dožíva asi 16 rokov. Stretnutie s ním je v prírode šťastím, pretože je veľmi opatrná šelma. V prírode má sanitárnu úlohu – loví slabé a zle vyvinuté jedince, čím reguluje stav najmä srnčej zveri.

Na Slovensku je celoročne chránený a neloví sa.

2 KOMENTÁRE

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno