- REKLAMA -fotopasca welltar 7310 pro

Zubor hrivnatý je najväčší slovenský a zároveň aj európsky cicavec a tiež posledný zástupca divokého hovädzieho dobytka v Európe. Na začiatku druhého tisícročia sa zubry vo veľkých stádach pohybovali po území Európy, ale neustále prenasledovanie človekom takmer spôsobilo ich vyhubenie.

Zubor hrivnatý

Zubor hrivnatý (lat. Bison bonasus) bol pôvodne rozšírený vo všetkých klimaticky miernych zónach nášho kontinentu, ale bol ľuďmi vyhubený. Druh čistokrvného potomka zubra sa podarilo udržať vďaka zoologickým záhradám, zverniciam, ochranárskych organizácii a štátnych lesov. Populácie zubrov vo voľnej prírode žijú v Rumunsku, Poľsku, Bielorusku a Bielovežskom národnom parku.

Na Slovensku chováme zubra od roku 1957 vo zvernici v Topoľčiankach a od roku 2004 žije zubor európsky aj vo voľnej prírode, a to v Národnom parku Poloniny. Zubor hrivnatý je zaradený medzi poľovnú zver, ale je celoročne chránený.

Zubor má mocnú stavbu tela. Zubor samec – býk je značne väčší ako samica – krava a môže dosahovať hmotnosť až 900 kg. Ťažisko jeho hmotnosti je vpredu, zadné končatiny pôsobia ako málo svalnaté. Krk je krátky a svalnatý. V zátylku a na hrdle je vyvinutá vlniaca sa hriva. Býk aj krava majú srsť hnedej farby, teľatá sa zväčša svetlejšie ako dospelé jedince. V letnom období dochádza k presrsťovaniu a zimná srsť zubrom vypadáva vo veľkých chumáčoch.

Zubor hrivnatý
Zubor samec – býk je značne väčší ako samica – krava a môže dosahovať hmotnosť až 900 kg. (fotozdroj: stock.adobe.com)

Spôsob života a potrava

Zubry žijú v stádach s premenlivou sezónnou veľkosťou. Stádo má 20 až 30 kusov a vedie ho vodiaca samica. Mimo ruje sa býky zdržiavajú vo vlastných stádach alebo žijú osamotene. Zubry sú aktívne v noci aj cez deň, ale počas dňa veľa oddychujú. Radi sa vyvaľujú v piesku a tiež vyhľadávajú vodu.

Ruja prebieha v mesiacoch august a september. Býky sa počas nej držia pri samičích stádach a značkujú si rohmi stromy a kríky. Mladšie samce sa starším jedincom počas ruje vyhýbajú, ale súboje medzi rovnocennými jedincami sú veľmi tvrdé. Samica – krava je gravidná 9 mesiacov a zväčša porodí jedno mláďa – teľa, ktoré sa za krátky čas stavia na nohy. Približne v 3 rokoch mladé býky opúšťajú stádo.

Zobor je bylinožravec a jeho potrava sa skladá prevažne z bylín, tráv, lesných plodov, vetvičiek drevín a neohrdnú ani poľnohospodárskymi plodinami.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Vložte komentár
Napíšte Vaše meno